Kokosvet = gezond??

Kokosvet of -olie wordt sinds enkele jaren aangeprezen als een gezonde vetstof met allerhande gezondheidsvoordelen. Ook wordt kokosvet op verschillende foodblogs aangeraden als het ultieme bak- en braadproduct.

Kokosvet is niet gezond. Kokosvet is rijk aan verzadigde vetzuren en deze vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte of de ‘slechte’ cholesterol. Een verhoogd LDL- cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Omdat kokosvet zo rijk is aan verzadigde vetzuren wordt het minder snel ranzig en kan het hoge temperaturen aan bij het bakken en frituren. Om deze reden is het dus ook een erg populaire vetstof. Toch is het aangeraden om vetstoffen te gebruiken die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren omdat deze vetten de bloedvaten net beschermen.

Naast de gezonde keuze is variatie ook erg belangrijk. Elke vetstof heeft zijn eigen specifieke vetzuursamenstelling en aanbreng van vitamines. Zo is olie rijk aan vitamine E maar bak- en braadvet levert naast vitamine E ook nog vitamine A en D.

Hoe herken je nu een gezonde vetstof?
Welke vetstof kies je voor welke bereiding?
Bekijk de infografics voor meer uitleg.

Heb je vragen?

Adres

Vlasstraat 2A
2450 Meerhout

Contactgegevens

+32 498 31 95 23
info@mindcoaching.be
BTW: BE 0672.976.991
Erkende di√ętiste riziv-nummer: 5/61554/76/601