Zet het ongezond snacken in quarantaine!

Heb jij het de laatste dagen wat moeilijker om het snacken en snoepen te laten? Je bent dan zeker niet de enige die dit negatief symptoom ervaart van de quarantaine. Weet je, er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. Hoe het juist zit, kom je in deze blog te weten.

It’s all in the brain..

In deze onzekere en stresserende periode komt ons ‘oerbrein’ of overlevingsbrein in actie. Dit gedeelte in de hersenstam van ons brein reageert instinctief en automatisch. Het is ontwikkeld om een vecht-vluchtreactie te creëren bij bedreigende omstandigheden. In normale omstandigheden kan ons ‘menselijk brein’ of onze hersenschors de impulsen van het oerbrein afremmen (= zelfcontrole). 

Bij vermoeidheid, stress of door andere persoonlijke triggers kan het voor ons menselijk brein moeilijk zijn om het oerbrein te domineren en de zelfcontrole te bewaren. 

Naast het oerbrein en het menselijk brein is er ook nog het zogenaamde ‘zoogdierenbrein’ of ons limbisch systeem. In dit deel van het brein zitten onze basisemoties, basismotivatie en onze gewoontevorming. Gewoontes zijn gedragingen die we herhalen en die ons brein een dopamineboost geven of belonen. Dit zorgt er dus voor dat we dit gedrag onbewust blijven herhalen en in de comfortzone gaan hangen. Ons voedingspatroon of snackgedrag kan in bepaalde omstandigheden ook een hardnekkige gewoonte zijn en een veilig en kalm gevoel opwekken. Het beloningscentrum in onze hersenen heeft een voorkeur ontwikkeld voor vette- en suikerrijke voeding. 

En ja, je kan het al raden.. we duiken dus nu automatisch meer in de snoepkast of vinden dat we dat zakje chips toch wel echt verdiend hebben. Een keertje zondigen kan absoluut geen kwaad, en MOET zelfs. Het wordt ongezond als je consequent stress en onaangename gevoelens gaat verstoppen met snoep of snacks.  

Wees je reptielenbrein te slim af..

Wil dit zeggen dat we geen invloed hebben op dit proces? Neen, natuurlijk niet.. je kan zelfcontrole ontwikkelen met onder andere deze tips. 

Als eerste basisregel: wat er niet is, kan je niet opeten!  Koop dus gezonde snacks en tussendoortjes in plaats van ongezonde zoete- of vetrijke snacks. Zet deze gezonde snacks ook op jouw boodschappenlijstje zodat je reptielenbrein het in de winkel niet overneemt. Kies voor fruit, noten, snoepgroenten of voor een volkoren koek. 

Als tweede moet je ook even naar binnen kijken. Wat is op de snackmomenten je werkelijke behoefte? Heb je stress? Ben je moe? Ben je bang? Probeer alternatieve, positieve gedragingen aan te leren zodat je brein op een gezonde manier de dopamineboost krijgt. Zoek ontspanning bij stress, kruip eens vroeger onder de wol bij vermoeidheid en deel je emoties met iemand waar jij je goed bij voelt als je bang bent. 

Tijd voor actie!

Welke alternatieve gedragingen voor jou werken kan je enkel ontdekken door verschillende zaken uit te proberen. Probeer vooral na te gaan tijdens welke momenten je de tijd uit het oog verliest. Wat maakt jou gelukkig? Schrijf deze zaken op jouw persoonlijke SOS- lijstje. Hou dit lijstje bij de hand voor als jouw reptielenbrein in opstand komt. 

Onderstaand lijstje kan al voor inspiratie zorgen:

  • Masseer je handen of voeten

Het masseren van je handen of je voeten heeft meteen een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Jezelf masseren zorgt ervoor dat kalmerende hormonen afgegeven worden. 

  • Doe een ontspannende yoga workout

Yoga heeft een ontspannende werking op ons lichaam. Je gaat je dus automatisch rustiger en kalmer voelen na de workout. En neen, je hoeft je zeker niet in 100 bochten te wringen om dit effect te bereiken. 

Op de MIND facebookpagina staat een 15 min. durende yoga workout die je lichaam en geest tot rust brengen. 

  • Kom buiten en doe iets om je af te leiden

Ga weg uit de keuken en laat de eetprikkels los. Zoek de buitenlucht op, wandel een blokje rond of maak een ontspannende fietstocht. 

  • Drink een kop rustgevende thee

Maak een lekkere kop thee, neem een goed boek en geniet van een me-momentje. 

  • Verzorg je lichaam

Neem een ontspannend bad of een rustgevende douche en gebruik nadien een heerlijk geurende bodylotion.

  • Zorg voor een rustgevende sfeer in huis

Je huis is de plek waar jij je veilig voelt. Maak het dus gezellig en steek een kaarsje aan, zet rustgevende muziek op en sluit de dag positief af. 

  • Sluit de dag positief af

Of je nu een drukke of minder leuke dag gehad hebt, het is altijd goed om de dag positief af te sluiten. Dit kan je doen door je eigenwaarde een boost te geven en jezelf een complimentje te geven, drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent, of door op te schrijven wat je voelt of denkt en hoe je morgen de dag wilt beleven.

Heb je vragen?

Adres

Vlasstraat 2A
2450 Meerhout

Contactgegevens

+32 498 31 95 23
info@mindcoaching.be
BTW: BE 0672.976.991
Erkende diëtiste riziv-nummer: 5/61554/76/601