Boost je immuniteit met onderstaande tips

Zorg voor een gezonde darmflora!

Een goede darmflora is een essentiële factor in lichaam om ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen te bestrijden. Om een gezonde darmflora te ontwikkelen moeten we enerzijds zorgen dat er goede bacteriën in de darm terecht komen en moeten deze bacteriën anderzijds de juiste voedingsstoffen aangeboden krijgen zodat ze overleven en ontwikkelen.

Eet dus dagelijks gefermenteerde producten zoals yoghurt en magere kaas of drink probiotica in de vorm van melkdrankjes. Eet bovendien volkoren graanproducten, 300g groenten en minimum 2 stukken fruit per dag. Op deze manier gaan de goede bacteriën in je darmen ontwikkelen waardoor slechte bacteriën of andere ziekteverwekkers het moeilijker hebben om zich in te nestelen.

Zoek het zonnetje op!

Vitamine D is een booster voor onze immuniteit.
Als we ziek zijn gaat ons afweersysteem in actie komen en gaan de witte bloedcellen de ziekteverwekkers aanvallen en neutraliseren. Vitamine D is een deel van het communicatiesysteem van onze immuniteit en zorgt er dus voor dat de verschillende witte bloedcellen elkaar begrijpen en dus ook de juiste acties kunnen nemen.

Het lichaam haalt vitamine D uit zonlicht. Kom dus dagelijks minimum 15 min. buiten en ontbloot die handen en je gezicht! Kan je niet buiten komen? Neem een vitamine D3 supplement.
In beperkte mate kan er een voedingsaanvulling zijn via vette vis (zalm, haring, makreel), eieren en via volle melkproducten.

 Vitamine C for the win!

Vitamine C is een sterke anti-oxidant en beschermt ons lichaam tegen schadelijke vrije radicalen. Denk maar aan het citroensap op avocado of gesneden appel om de verkleuring of oxidatie tegen te gaan. Vitamine C doet hetzelfde in ons lichaam en beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden.

Belangrijke bronnen van vitamine C zijn:

  • Aardappelen
  • Fruit: citrusfruit, kiwi, aardbei en mango
  • Groenten: paprika, spruitjes, koolsoorten, veldsla en spinazie
  • Eet gezonde vetten!

Omega 3 vetzuren hebben een belangrijke ontstekingsremmende werking in ons lichaam en zorgen bovendien voor de preventie van hart- en vaatziekten en onze hersenontwikkeling.
We kunnen omega 3 uit onze voeding enkel opnemen via vette vis zoals zalm, makreel, tonijn, haring of sardientjes. Lust je geen vette vis?  Neem dan dagelijks een omega 3 supplement.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Sporten en actief bezig zijn stimuleert de doorbloeding. Op deze manier is er ook meer doorstroming van lymfevloeistof wat zorgt voor een verbetering van de weerstand. Daarnaast is sport ook een ontspanning voor ons lichaam, de schadelijke stress krijgt op deze manier ook minder kans.

Ontspan en lach elke dag!

Stress en negatieve gedachten hebben een negatieve invloed op ons afweersysteem. Neem dus voldoende tijd om voor jezelf te zorgen, ontspan, slaap voldoende en zie in elke dag de lichtpuntjes!
Meditatie heeft ook een bewezen positief effect op ons afweersysteem. Klinkt meditatie je te zweverig in de oren? Adem elke ochtend en avond 10 maal rustig in en uit via de neus. Je zal snel de positieve effecten ervaren van deze mini-meditatie!

Heb je vragen?

Adres

Vlasstraat 2A
2450 Meerhout

Contactgegevens

+32 498 31 95 23
info@mindcoaching.be
BTW: BE 0672.976.991
Erkende diëtiste riziv-nummer: 5/61554/76/601